OM DNA

OM DNA

DNA er blevet kaldt livets sprog, for DNA et en dobbelthelix  bygget af 2 meget lange sukkermolekyler  (kulhydratmolekyler) som er holdt sammen af  milliarder af baser. som er 4 forskellige baser, som katagoriseres ved bogstaverne A,T, C og G. Altså kan vi lidt humoristisk sige at verdens længste ord er DNA molekylet. Rækkefølgen, som  disse 4 baser er arrangeret i kan ikke forklares kemisk. Den kan kun forklares ud fra at den er kopieret fra tidligere DNA-molekyler, så der kan simpelt hen ikke gives en naturalistisk forklaring på hvordan det er gået til at baserne er arrangeret lige præcis rigtigt. Der er ca. 2 meter DNA-molekyle i hver cellekerne i levende organismers kroppe. Jeg vil tro at enhver, der har gået 10 eller flere år i skole har hørt om gener, men de færreste ved hvad gener er:  Et menneskelegeme fornys ca. hver 7. år, og skal derfor konstant genopbygges. Det betyder at der bliver bygget ca. 3 billioner nye celler hvert 7. år. Disse nye celler består af 20 forskellige aminosyrer, sættes sammen til at forme proteiner, som er byggematerialet et legeme består af, men disse proteiner fungerer kun hvis aminosyrerne de er bygget af, er sat sammen i den helt rigtige rækkefølge, og ét protein består gennemsnitligt 

af 300 aminosyrer. Gener er sektioner af DNA-molekylet,og rækkefølgen af baserne i hvert gen bliver kopieret af et RNA-molekyle, som bevæger sig ud af cellekernen ud i den ydre del af cellen, hvor informationen bruges til at sammensætte aminosyrer i den rigtige rækkefølge til at danne de proteiner der skal bruges til at genopbygge kroppen. Der er lavet en computeranimation, som viser hvordan det i princippet går til, og den kan du se ved at klikke her.

  Hvordan pakker man 2 meter DNA-molekyle i en cellekerne, der er noget mindre end den celle den ligger inde i, som har en bredde på 0,05 mm.? Det er der også lavet en computeranimeret film om, som du kan se ved at klikke her. Nu er det sådan at arrangeringen af baserne i den rigtige rækkefølge i DNA-molekyler ikke er det eneste, som videnskabsmænd ikke har nogen troværdig forklaring på. De kan heller ikke forklare hvorledes de lange kulhydratmolekyler, som danner rygraden i DNA-molekylerne er opstået. Det fortæller James Tour, som vel er verdens fremmeste videnskabsmand inden for nanoteknologi. Du kan høre hans forklaring ved at se et udsnit af et foredrag med titlen ”har videnskab gjort gudstro gammeldags?”, som han holdt påhan holdt på Biola University.

Du kan se det ved at klikke her.