PILTDOWN MAN

PILTDOWN MAN

Herunder følger en oversættelse af noget, som Encyclopedia Britannica skriver:

Piltdown man, (Eoanthropus dawsoni), også kaldt Dawson’s dawn man. Et påstået medlem af en uddød art i hominin (rækken, der udviklede sig til homo sapiens), som blev opdaget i England i 1910-1912 blev senere bevist at være et falsum. Fossilerne, der var tilstrækkelig overbevisende til at forårsage en kontrovers blandt de lærde, som varede i over 40 år var en af de mest succesfyldte svindelnumre i videnskabens historie.

I en serie opdagelser fra 1910 til 1912 fandt en den engelske advokat og amatør geolog det, der virkede til at være fossilerede fragmenter af hvad der syntes at være et kranie, en kæbe, og andre dele i et gruslag i Barkham Manor på Piltdown Common i nærheden af Lewes in Sussex.  Dawson bragte fossilerne til lederen af British Museum’s palæontologiafdeling Arthur Smith Woodward, som annoncerede fundet ved et møde i Geological Society of London den 18. december 1912. Woodward hævdede at fossilerne repræsenterede en hidtil ukendt uddød art (Eoanthropus dawsoni) af hominin , som kunne være the missing link mellem aber og de første mennesker. Hans påstand blev ivrigt og ukritisk godkendt af en række prominente videnskabsfolk. Forklaringen herpå kan måske være at Piltdown fossilerne antydede at de britiske øer havde været et vigtigt sted for tidlig menneskelig evolution.


Det var hvad Encyclopedia Britannica skriver, og  jeg vil så selv tilføje lidt yderligere information:

Oprindelig blev fossilerne dateret til at være ca. 500.000 år gamle, men da først bedraget blev afsløret viste kulstof 14 datering at den korrekte alder nærmere var 600 år.

Det blev afsløret at kraniet bestod af et menneskekranie + en abekæbe, hvor tænderne var blevet formet med en fil til at ligne mennesketænder, og andre dele var blevet farvet til at de skulle se ud til at høre sammen.

Du kan se et billede af det forfalskede kranium ved at klikke her.

Der blev lavet en buste af Piltdown man. Er det ikke fantastisk at man tror at man ud fra et fortidigt kranie kan genskabe et menneskes ansigtsudtryk med udtrykket i øjnene og det hele? Men indrømmet: Det er et effektivt middel til at overbevise godtroende mennesker! Du kan se et billede af busten ved at klikke her.